tisdag 20 mars 2012

Kärleken till ett barn

Nu är vi hemkomna efter tre nätter på akuten samt barnavdelningen. Lilla N började må dåligt och fick inte behålla något sedan onsdags kväll, i fredags konstaterades halsfluss och när hon inte fått behålla något alls på lördag kväll, inget blött i blöjan och var matt och slö så fick vi rådet av sjukvårdsupplysningen.
Efter 6h på akuten blev vi inlagda. Sond sattes in med vätskeersättning och majsvälling. N var rädd för doktorer och sköterskor, ville vara sådär jättenära hela tiden.
Söndagen var ingen höjdare, kräkningar och diaré bytte av varandra, sambon var sjuk hemma och lilla N var superslö. Det var dock tryggt att vara inlagd så man visste att de hade koll på henne. Sambons snälla moster höll mig sällskap. Ytterligare en gång påmindes jag om att min familj inte var nära. Lilla N piggnade till på em, för att sedan bli jätteslö igen. Måndagen fick vi sällskap av pappa P och dagen var positiv, N fick behålla allt och vi var på väg hem på permission. Men just när beslutet hölls på att tas så var det en kräka utan dess like och det var bara att sanera och stanna kvar. N kräktes upp sonden vilket såg riktigt groteskt ut när ena änden stack ut genom näsan och den andra genom munnen. Usch och fy. N slapp dock att sätta tillbaks sonden då hon fick behålla det hon åt efter det. Tisdag fm var det en riktigt pigg tjej som vaknade, hon diggade till bolibompa och vi fick åka hem. Väl hemma så har N fått behålla maten, ikväll åt hon tom barnmat själv och somnade sedan gott. Halsfluss och ROTA-viruset...

Detta var det som hänt, det faktiska. Men sen var det ju det andra...
Det är otroligt så många känslor som hinner röra sig genom ens huvud och hjärta. Vi har tänkt väldigt mycket på N:s farmor, då sonden påminnt lite för påtagligt om det. Innan vi visste vad det var så var det många tankar som hann röra sig genom medvetandet - det är väl inte så att det kan vara samma sak, är det tarmarna, varför får hon inte behålla något... Känslorna blir extra starka då vi närmar oss tvåårsdagen av bortgången av N:s farmor. Vi trodde kanske inte riktigt på att det kunde vara så illa, men tankarna fanns där. Det kändes lite lugnare då vi fick reda på vad det var.

Har tänkt massor på föräldrar som har barn som är svårare sjuka än N, som kanske har livshotande sjukdomar, föräldrar som har barn som går bort. Jag tyckte dessa dagar var en pers, hur är det då inte för dem? Förstå ovissheten om hur det ska gå, eller veta att det inte kommer gå. Det är mycket jag tänkt kring detta, men det blir för starkt att skriva - men jag tror ni säkert förstår tankegångarna. Sen har jag också tänkt på de människor som bor i länder där de inte har den bra sjukvård som vi har - förstå att se sitt barn bli uttorkat och inte kunna göra något...
Vi klagar ofta på sjukvården, men tänk så bra vi har det. Läkarna har kanske inte varit de bästa och N skällde ut en av dem, men sköterskor och undersköterskor - de allra flesta har varit superfina mot oss. Vi fick en favorit jag och N, hon var så omtänksam och fick N att inte vara så rädd för folk med de vita kläderna!
Hon är så tapper vår lilla N. Hon har inte klagat mycket trots slangen ner i magen genom näsan, trots provtagningar och penicillin. När de stuckit henne flera gånger i högra långfingret beslöt hon sig för att hålla det fingret intryckt mot handflatan resten av dagen och man fick absolut inte räta ut fingret. Sötpluttan...

Som sagt, mycket reflektion dessa dagar från sjukhussängen där ryggen värkt och vi inte fick gå ut på avdelningen, där man fick ringa på klockan för att få gå på toa och titta på livet som rullade på utanför fönstret. Kärleken växer sig ännu starkare under dessa dagar till vår lilla varelsen, den där fina lilla tjejen som är en del av oss. Eller, den är så stark som den kan bli - men man blir ännu mer ödmjuk inför den kärleken, man tar den inte lika mycket för givet och man är ännu mer tacksam för tiden man har tillsammans!

Skulle kunna skriva i all oändlighet just nu känns det som, men nu vill jag bara vara, vara med min blivande man och höra lilla N snarka en våning upp!

2 kommentarer:

S sa...

Fina Åsa! Såg länken på FB och skickar en stor dos energi till er. Du lyckas beskriva så många tankar och känslor jag kan dela. En parantes är att i Finland blev ROTA-virus-vaccinet en del i det allmänna vaccinationsprogrammet just efter att vår äldsta föddes. Vi funderade fram och tillbaks på om vi skulle ge det till henne eller inte. Vi beslutade att hon skulle få det, men efter vaccinet blev hon lite hängig (liiite liiite hängig men som nybilven mamma gick hjärtat sönder och jag började tvivla på vårt val). Nu läser jag om er och då känns det helt ego lite lättare med vaccinationsbeslutet (även om jag fortfarande inte är säker på allt som ska vaccineras för i vår rika del av världen). Stor kram till er!

Karriärsmorsan sa...

Tack fina Lotta <3